Lichaamsbewustzijn

Impressie bezinningsbijeenkomst met Lisette Thooft – 8 september 2012

Lichaamsbewustzijn en zingeving

De bijeenkomst begint met een bezinningsoefening van 3 minuten om aanwezig te raken in het hier en nu en om in het eigen lijf te komen. Alle bezoekers – een stuk of dertig mensen – doen geconcentreerd mee.

Thooft vertelt daarna, in gesprek met Helen de Raad, over de culturele evolutie van de primitieve mens tot nu. Ze geeft aan dat er een voortgaande lijn van beschaving is, moederliefde bijvoorbeeld is niet van alle tijden. Liefde en vrijheid zijn thema’s, waarin de mens zich nog aan het ontwikkelen is.

Volgens Thooft is er een primair verschil tussen mannen en vrouwen, dat terug te zien is in het lichaam. Vrouwen zijn naar binnen gericht (liefde) en mannen naar buiten (vrijheid). We hebben de combinatie nodig, want vrijheid en liefde kunnen niet zonder elkaar.

Vanuit de lichamelijkheid zijn we ons – met behulp van religie – gaan emanciperen. Vrouwen konden ontsnappen aan het moeten baren, door zich op het geloof te storten en in het hoofd te gaan zitten met hun aandacht. Op dat moment is het idee ontstaan, dat vrouwen geen seksuele wezens zijn, terwijl ze dat eigenlijk wel zijn, net als mannen.

We schieten volgens Thooft door deze ontwikkeling te snel vanuit onze onderbuik naar ons hoofd, zonder dat ons hart gevuld is. Mindfulness en emotioneel lichaamswerk zijn daar een tegenbeweging tegen en zijn belangrijk om gewaar te worden, wat er in je lichaam gebeurt. Thooft benadrukt het belang van aanraking, om zo contact met je lichaam te houden. Veel problemen lossen vanzelf op als je in contact met je lichaam staat.

Hierna volgen er vragen uit de zaal en delen we ervaringen en tips met elkaar om in je lijf te komen. Een enkeling staat op om enthousiast een oefening voor te doen.

Een inspirerende middag !

Haar boeken:
– De onverzadigbare vrouw en de afwezige man
– Tien geboden voor innerlijke rust
Zie www.lisettethooft.nl