Midwinter viering 2013

Wie op 21 december 2013 de stijlvolle commissarissen zaal van het Nutshuis binnenliep raakte direct  onder de indruk van de feestelijke sfeer. Ronde tafels gedekt met paars linnen en versierd met glinsterende slingers en kaarsen waren een lust voor het oog.

Het Humanistisch Verbond Haaglanden bood dit jaar een midwinter “Humani-Tea” aan, georganiseerd door De Vrijplaats, met als thema Humanisme, Rituelen en Symbolen. Ritueel deskundige en humanistisch raadsvrouw Neanske Tuinman illustreerde hoe de mens zingeving en een gevoel van veiligheid ontleent aan rituelen en tradities in alle aspecten van leven en dood.

Daarna werden de aanwezigen genood zich te laven aan een prachtig buffet van spijs en drank, aangevuld met een groot aantal heerlijke hapjes , die de gasten hadden meegebracht.

Het thema symbolen kwam later  ook aan iedere tafel ter sprake aan de hand van meegenomen voorwerpen die een herinnering of  associatie opriepen voor hun eigenaar.

Zo werd verteld waarom een theepotje, een ketting, een zilveren lepel of de spiraal van een nautilus schelp dierbaar en belangrijk waren.

Ook aan muziek was gedacht:  Vrijplaats vrijwilliger en klassiek zangeres Mirjam-Iris Crox zong met haar grote talent en ervaring  enkele prachtige liederen van de 12e eeuwse abdes en mystica Hildegard van Bingen.

Het was een gezellig en  perfect georganiseerd samenzijn, een waar huzarenstukje van het organisatie team van vrijwilligers en leden, met name die van de Vrijplaats.

Door Ykke Sayer