Film en inspirerend leren: de reis van de held

Het jaarthema 2017 van De Vrijplaats is ‘Het leven als reis’.

Onze eerste gast is Robbert Braak, ervaren coach en trainer (JEBENTBETERDANJEDENKT.nl)

Zijn filmlezing gaat over de verdieping van je eigen reis. Impressie van de bijeenkomsten op 29 januari en 26 februari 2017; beide bijeenkomsten zijn druk bezocht en enthousiast ontvangen.

 

 

Thema: Film en inspirerend leren: de reis van de held

Het gaat om de verhalen…

Heel veel films zijn gebaseerd op het werk van Joseph Campbell, een hoogleraar in de mythologie en een schrijver. En dat is niet voor niets. De verhaallijn die Campbell schetst in zijn boek ‘hero’s journey’ is zeer doorwrocht en gebaseerd op jarenlang onderzoek naar de rode draden in de archetypische verhalen van de mens en de wereld. Je kan dan denken aan grote religieuze verhalen, sprookjes, mythen en sagen etc.

Je herkent je eigen reis

Niet alleen in de film herken je de reis van de held. Ook in je eigen leven, je eigen huwelijk, carrière, in grote en kleine avonturen en misschien zelfs wel in het verloop van deze lezing. Robbert licht de reis van de held toe aan de hand van veel mooie en inspirerende filmfragmenten. Hij nodigt ons uit om samen van gedachten te wisselen over de herkenning van jouw eigen reis, door middel van de filmfragmenten die hij gebruikt. Iedereen kijkt op zijn eigen manier en het bespreken van dat verschil organiseert een hoop inspiratie en wijsheid!

Thema: Mentoren en vrienden op je pad

Tijdens zijn tweede lezing in februari borduurt Robbert Braak voort op de eerste. In de reis van het leven kom je regelmatig mensen tegen die je verder helpen. Dat kan iedereen zijn. Je overleden opa, de vrouw voor je in de rij bij de kassa, je eigen partner of je kind en de leraar geschiedenis van de middelbare school die zulke mooie verhalen vertelde. Het goed inzetten en herkennen van zo’n mentor is een belangrijkste fase in ‘De reis van de held’ en vooral ook in je eigen leven. Het biedt vaak veel om terug te kijken op belangrijke mensen in je leven. Mensen die jou inspireerde tot een volgende, misschien wel spannende stap, in je leven. Aan de hand van wederom mooie fragmenten hebben we gekeken naar voorbeelden van die helpers op het pad van het avontuur. En hebben we persoonlijke verhalen gedeeld over je eigen leermeesters op jouw reis.

Via onderstaande link tref je schematisch aan welke stappen de held (of levensreiziger) kan doorlopen.
korte toelichting reis vd held