Duivelse Dilemma’s: Film Het Gouden Huwelijk

Verslag van de zondagbijeenkomst van 30 augustus 2015.
Door Helen de Raad.

Inhoud

Carla gaat haar gouden huwelijk vieren met haar man Frans, die dement is en in een tehuis woont. Ze heeft het koor uitgenodigd waarin hij zijn leven lang heeft gezongen. Zo hoopt ze terug in de tijd te gaan al is het maar voor even. Maar dan ontdekt ze dat haar man in het tehuis een nieuwe vriendin heeft, die ook dement is. Hun liefde is ontroerend en kinderlijk onschuldig. Er schuilt geen kwaad in. Maar kan Carla zich ermee verzoenen?

Eigen beleving

We hebben de film gekeken en zijn daarna in groepjes in gesprek gegaan. Het gesprek gaat altijd over de eigen beleving.

  1. Er werd gesproken over de positie van Carla. Moet ze lijdzaam toezien? Wat kan ze doen? Hoe zou je zelf reageren in zo’n situatie?
  2. Het lijkt erop dat Frans haar geen pijn wil doen. Hij heeft geen idee. Hij wordt niet geremd door een besef van schuld en verantwoordelijkheid. Kan zijn vrouw hem iets kwalijk nemen? Hoe is dat voor jou? Hoe zou jij reageren.
  3. De verliefdheid van de dementerende man heeft ook effect op degenen die van hem houden. Kinderen, echtgenote. Mag een partner dan ook zeggen: “dit is een ander dan degene met wie ik getrouwd was. Ik verbreek het contract”? Hoe denk jij daarover?
  4. En als laatste werd er in de grote groep gesproken over de verschillende ervaringen die men heeft. En dat loslaten van verwachtingen helpt bij het omgaan met dementie.

Al bij al was het weer een mooie en verdiepende bijeenkomst op deze eerste bijeenkomst na de zomer.