Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Vrijplaats Filmclub (24-4-’18)

24/04/2018 @ 15:00 - 17:00

logo Filmclub
De Vrijplaats Filmclub
Maandelijkse bijeenkomst
Verdieping van je eigen leven
door film

 

De vrijplaats Filmclub: Film en inspirerend leven
Voortbordurend op het jaarthema 2017 van De Vrijplaats “Het leven als reis” en geïnspireerd door onze eerste filmlezing van Robbert Braak in 2017 gaan we in 2018 verder met De Vrijplaats Filmclub. Een verdieping van onze eigen reis door het leven.

afbeelding: Bankier van het verzet

Bankier van het Verzet
De grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis
Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog blijven een belangrijke bron voor films. Joram Lürsen (Alles is Liefde) heeft nu de eer het verhaal van Walraven van Hall te verfilmen. De man die beter bekend stond als de bankier van het verzet. Hij richtte onder meer het Nationaal Steunfonds (NSF) op dat een van de belangrijkste bronnen van inkomsten werd voor het verzet. Het NSF wist uiteindelijk in de oorlog ruim 106 miljoen gulden te verzamelen. Een ongekend bedrag voor die tijd.

Tijdens de oorlog wordt aan bankier Walraven “Wally” van Hall (Barry Atsma) gevraagd of hij bereid is om het verzet te helpen met zijn financiële kennis en contacten. Samen met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) geeft hij gehoor aan deze oproep. Aangezien alles gebeurt onder de radar van de Duitsers besluit Wally telkens iets verder te gaan. Hoewel de gebroeders Van Hall flinke hoeveelheden geld weten binnen te halen is er telkens meer geld nodig. Wally besluit dan om iets te doen wat niemand op dat moment verwacht: het beroven van De Nederlandse Bank.

Kat-en-muisspel
Voor Bankier van het Verzet zijn niet de minste Nederlandse acteurs opgetrommeld. Naast Atsma en Derwig zijn onder meer Fockeline Ouwerkerk, Raymond Thiry en Pierre Bokma te zien. Het samenspel tussen deze acteurs verloopt dan ook vlekkeloos en het verhaal en de dialogen zorgen dat je op het puntje van je stoel zit. Hoewel in werkelijkheid de meeste acties (inclusief de bankroof) van de gebroeders Van Hall zo ingenieus in elkaar zaten dat ze niet werden opgemerkt door de Duitsers en de NSB, besloten de filmakers dat tegenover de held van dit verhaal ook een echte slechterik moest komen te staan. Om die reden werd de rol van Rost van Tonningen, de NSB’er die tijdens de oorlog de president van De Nederlandse Bank was, groter gemaakt. En dat was ook het moment dat een groot acteur als Bokma voor de rol gevraagd kon worden. Het constante kat-en-muisspel tussen Rost van Tonningen en de Van Halls is dan ook de ruggengraat van de film geworden en de spanning die daarbij komt is een genot om naar te kijken.

Die spanning krijgt nog een extra dimensie door de soundtrack van Merlijn Snitker (Publieke Werken) en het camerawerk van Mark van Aller (Gluckauf). Doordat de shots dichtbij de hoofdpersonen blijven krijg je nog meer het gevoel dat je in het verhaal zit. En dat komt de spanning ten goede. De onheilspellende muziek zit door de hele film heen en geeft je net als de hoofdrolspelers het gevoel dat je nooit helemaal veilig bent. Een gevoel dat voor veel mensen in de oorlog dagelijkse kost was.

Lürsen weet door de toegevoegde spanningselementen van Bankier van het Verzet een sterke oorlogsthriller te maken. Het spel van de acteurs houdt je goed in het verhaal vast en nadat je de bioscoopzaal uitloopt zal voornamelijk respect overheersen voor het belangrijke werk dat de NSF grotendeels onopgemerkt in de oorlog wist te doen.

Datum en tijd: dinsdagmiddag 24 april a.s.
Vanaf 15:00 uur verzamelen start film: 15:20 uur
Locatie: Pathé Buitenhof, Buitenhof 20, Den Haag
Entree:
Voor eigen kosten
Belangstelling?
Mail naar Hans Hendriks, 57hanshendriks@gmail.com

Graag tot ziens bij de Film in Den Haag

Gegevens

Datum:
24/04/2018
Tijd:
15:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Pathé Buitenhof
Buitenhof 15
Den Haag, Nederland
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.